profile
Размещено 4 года назад по предмету Биология от Аккаунт удален

розповідь про мікроскоп на українській мові

  1. Ответ на вопрос
    Ответ на вопрос дан oljastece

    Протягом тривалого часу людина жила в оточенні невидимихістот, використовував продукти їх життєдіяльності (наприклад, при випічціхліба з кислого тіста, приготуванні вина й оцту), страждав, коли ціістоти були причинами хвороб або псували запаси їжі, але непідозрював про їх присутність. Не підозрював тому, що не бачив, а небачив тому, що розміри цих мікро істот лежали багато нижче тієї межіОчевидно, на що здатний людське око. Відомо, що людина знормальним зором на оптимальній відстані (25-30 см) може розрізнити ввигляді точки предмет розміром 0,07-0,08 мм. Менші об'єкти людина помітитине може. Це визначається особливостями будови його органу зору.

    Приблизно в той же час, коли почалося дослідження космосу здопомогою телескопів, були зроблені перші спроби розкрити, за допомогою лінзтаємниці мікросвіту. Так, при археологічних розкопках в Древньому Вавилонізнаходили двоопуклі лінзи - найпростіші оптичні прилади. Лінзибули виготовлені з відшліфованого гірського кришталю. Можна вважати, що зїх винаходом людина зробила перший крок на шляху в мікросвіт.

    Найпростіший спосіб збільшити зображення невеликої предмета - цеспостерігати його за допомогою лупи. Лупою називають збирає лінзу з малимфокусною відстанню (як правило, не більше 10 см), вставлену в рукоятку.

    Творець телескопа Галілей у 1610 році виявив, що в сильно розсунутомустан його зорова труба дозволяє сильно збільшити дрібні предмети. 
    Його можна вважати винахідником мікроскопа, що складається з позитивною інегативною лінз.

    Більш досконалим інструментом для спостереження мікроскопічних предметівє простою мікроскоп. Коли з'явилися ці прилади, в точностіневідомо. На самому початку XVII століття кілька таких мікроскопів виготовивочковий майстер Захарія Янсен з Міддельбурга.


    У творі А. Кірхер, що вийшов в 1646 році, міститься описнайпростішого мікроскопа, названого ним "блошиних склом". Він складався злупи, вправленої в мідну основу, на якій зміцнювали предметний столик,служив для приміщення розглянутого об'єкта; внизу знаходилося плоскеабо увігнуте дзеркало, що відбиває сонячні промені на предмет і таким чиномвисвітлює його знизу. Лупу пересували за допомогою гвинта до предметногостолика, поки зображення не ставало чітким і зрозумілим.


    Перші видатні відкриття були зроблені саме за допомогою простогомікроскопа. У середині XVII століття блискучих успіхів домігся голландськанатураліст Антоні Ван Левенгук. Протягом багатьох років Левенгукудосконалювався у виготовленні крихітних (іноді менше 1 мм в діаметрі)двоопуклою лінзочек, які він виготовляв з маленького скляногокульки, у свою чергу отримує в результаті розплавлення склянійпалички в полум'ї. Потім цей скляну кульку піддавався шліфовці напримітивному шліфувальному верстаті. Протягом свого життя Левенгуквиготовив не менше 400 подібних мікроскопів. Один з них, що зберігається вуніверситетському музеї в Утрехті, дає більш ніж 300-кратне збільшення, щодля XVII століття було величезним успіхом.


    На початку XVII століття з'явилися складні мікроскопи, складені з двох лінз. 
    Винахідник такого складного мікроскопа точно не відомий, але багато фактівговорять про те, що їм був голландець Корнелій Дребель, що жив у Лондоні іщо знаходився на службі в англійського короля Якова I. У складному мікроскопібуло два скла: одне - об'єктив - звернене до предмета, інше - окуляр --звернене до ока спостерігача. У першому мікроскопах об'єктивом служилодвоопуклою скло, що давало дійсне, збільшене, але зворотнезображення. Це зображення і розглядалося за допомогою окуляра, якийграв, таким чином, роль лупи, але тільки лупа ця служила для збільшенняне самого предмета, а його зображення. У 1663 році мікроскоп Дребеля бувудосконалений англійським фізиком Робертом Гуком, який ввів в ньоготретій лінзу, що отримала назву колективу. Цей тип мікроскопа придбаввелику популярність, і більшість мікроскопів кінця XVII - першаполовини VIII століття будувалися за його схемою.

    1. Ответ на вопрос
      Ответ на вопрос дан Аккаунт удален
      спс очень виручила
Не тот ответ на вопрос, который вам нужен?
Найди верный ответ
Самые новые вопросы
tegysigalpa2012
Русский язык - 5 лет назад

Помогите решить тест по русскому языку тест по русскому языку «местоимение. разряды местоимений» для 6 класса 1. укажите личное местоимение: 1) некто 2) вас 3) ни с кем 4) собой 2. укажите относительное местоимение: 1) кто-либо 2) некоторый 3) кто 4) нам 3. укажите вопросительное местоимение: 1) кем-нибудь 2) кем 3) себе 4) никакой 4. укажите определительное местоимение: 1) наш 2) который 3) некий 4) каждый 5. укажите возвратное местоимение: 1) свой 2) чей 3) сам 4) себя 6. найдите указательное местоимение: 1) твой 2) какой 3) тот 4) их 7. найдите притяжательное местоимение: 1) самый 2) моего 3) иной 4) ничей 8. укажите неопределённое местоимение: 1) весь 2) какой-нибудь 3) любой 4) этот 9. укажите вопросительное местоимение: 1) сколько 2) кое-что 3) она 4) нами 10. в каком варианте ответа выделенное слово является притяжательным местоимением? 1) увидел их 2) её нет дома 3) её тетрадь 4) их не спросили

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.