profile
Размещено 5 лет назад по предмету Информатика от Alice26the03time2004

Як позначається символьний тип в середовищі Lazarus?

  1. Ответ на вопрос
    Ответ на вопрос дан DashaBulat
    Алгоритми роботи з об’єктами та величинами в середовищі Lazarus
    Алгоритми роботи з об’єктами та величинами в середовищі Lazarus
    Основи алгоритмізації та програмування. Консольний режим роботи середовища Lazarus, структура консольної програми, типи даних мови Free Pascal, їх оголошення, засоби їх уведення в текстовому й візуальному режимах. Арифметичні та логічні вирази, операції над рядковими даними. Базові структури алгоритмів, алгоритми з розгалуженнями, програми, оператори циклів із лічильником, передумовою та післяумовою. Програми для малювання геометричних та інших фігур, використання в проектах рисунків із зовнішніх файлів
    6.1. Консольний режим роботи середовища Lazarus
    Консольний режим зручно використовувати для вивчення операторів мови програмування та її синтаксичних конструкцій.
    Для створення нової консольної програми в середовищі Lazarus потрібно виконати команду Проект —> Новий проект. Потім у вікні, що відкриється, слід виконати команду Консольна програма —> Гаразд. Відкриється вікно Нова консольна програма, у якому не бажано змінювати параметри генерування коду, а слід лише натиснути кнопку Гаразд. На екрані з’явиться вікно редактора тексту, в якому наведена загальна структура програми мовою Free Pascal, тобто певний шаблон, який допомагає і прискорює роботу програміста. Це вікно зображене на рис. 6.1.

    У цьому вікні наведено лише фрагмент загальної структури консольної програми мовою Free Pascal, якого досить для пояснення сутності методики розроблення програми. Реально у вікні редактора тексту на комп’ютері буде значно складніша структура. Розглянемо основні компоненти зображеного фрагмента.

    Перший рядок - це заголовок програми, який складається з ключового слова program та імені програми Projectl. Це ім’я присвоюється програмі автоматично. За бажанням його можна змінити, наприклад, заголовок може мати такий вигляд: program prog 01.

    Ключовим словом uses починається підключення до програми необхідних модулів. Модуль - окрема спеціальна програма, яка розширює можливості мови програмування.

    У вікні, зображеному на рис. 6.1, бачимо, що підключено, зокрема, модуль Classes, який забезпечує роботу з компонентами, і модуль SysUtils, призначений для роботи з файлами і каталогами. Не потрібно підключати жодних інших модулів, вони встановлюватимуться за замовчуванням.


    Далі починається розділ опису. Тут зазвичай описуються константи, типи і змінні.



    Між словами begin і end. розміщується тіло програми, яку розробляє програміст.

    У тексті програми можуть міститися коментарі, які викопують інформативну роль і не впливають на виконання програми. Коментарі обмежують фігурні дужки або починаються двома косими рисками.

    Після уведення консольної програми вона зберігається, відкривається, компілюється і запускається на виконання так само, як і у візуальному проекті.

    Отже, консольне застосування має таку загальну структуру: заголовок програми; uses moduli, modul2,..., modulN; розділ опису; тіло програми;

    Більш детально структура консольної програми має такий вигляд:

    program ім’я програми;

    uses moduli, modul2, ..., modulN;

    const опис констант; type опис типів; var опис змінних;

    begin //далі розташовані оператори (тіло програми)

    операторі;

    оператор_2;

    onepaTopN;

    end.

    Тіло програми починається ключовим словом begin. Оператори у мові Pascal відокремлюються один від одного крапкою з комою. Тіло програми закінчується словом end.

    Наведемо найпростіший приклад консольної програми: program pro_01;
    const а=5; //оголошено константу а
    var b, с: integer; //змінні b і с оголошені типу integer
    begin
    b:=a+8; c:=b+a; //операції додавання і присвоєння значень змінним
    writeln (‘с= с); //виведення результату на екран readln //затримання зображення на екрані з пові
    домленням про результат end.
    Після уведення й виконання програми на екрані з’явиться вікно з повідомленням: с=18.

    Для завершення виконання програми і зняття з екрана цього вікна слід натиснути клавішу Enter.
    Для реалізації цієї програми у віконному режимі до неї необхідно внести відповідні корективи. Програма має набути такого вигляду: program pro 01а; const а=5; var b, с: integer; begin

    b:=a+8; c:=b+a;

    Label 1.Caption:=’c= ’+FloatToStr (c); end
    Активуємо кнопку Button 1, встановлюємо для неї у вікні інспектора об’єктів подію onclick, двічі клацаємо праворуч від неї кнопкою миші й у вікні редактора тексту вводимо програму. Далі компілюємо її й виконуємо. Після натиснення на кнопку обчислити з’явиться результат,
    На основі описаного можна дійти такого висновку: принципова різниця між методикою розроблення візуального проекту та консольної програми полягає в тому, що для візуального проекту додатково створюються об’єкти, дїі яких програмуються, а введення/виведення даних здійснюється через зміну відповідних властивостей об’єктів.
    Виконуємо
    1. Визначте помилки в коді програми: programm п2; const b=21; begin a:=a+b; end.
Не тот ответ на вопрос, который вам нужен?
Найди верный ответ
Самые новые вопросы
tegysigalpa2012
Русский язык - 5 лет назад

Помогите решить тест по русскому языку тест по русскому языку «местоимение. разряды местоимений» для 6 класса 1. укажите личное местоимение: 1) некто 2) вас 3) ни с кем 4) собой 2. укажите относительное местоимение: 1) кто-либо 2) некоторый 3) кто 4) нам 3. укажите вопросительное местоимение: 1) кем-нибудь 2) кем 3) себе 4) никакой 4. укажите определительное местоимение: 1) наш 2) который 3) некий 4) каждый 5. укажите возвратное местоимение: 1) свой 2) чей 3) сам 4) себя 6. найдите указательное местоимение: 1) твой 2) какой 3) тот 4) их 7. найдите притяжательное местоимение: 1) самый 2) моего 3) иной 4) ничей 8. укажите неопределённое местоимение: 1) весь 2) какой-нибудь 3) любой 4) этот 9. укажите вопросительное местоимение: 1) сколько 2) кое-что 3) она 4) нами 10. в каком варианте ответа выделенное слово является притяжательным местоимением? 1) увидел их 2) её нет дома 3) её тетрадь 4) их не спросили

Информация

Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.